VAN DE BLOG

Welk type leider ben jij?

Leiders heb je in veel soorten en maten. In veel typeringen en in veel kleuren. In dit artikel maak ik een verdeling in rode, gele, groene en blauwe leiders. En laat ik je weten welke type leider het beste is. Benieuwd welke kleur jij bent? Lees dan snel verder..

bron: DISC-Factor

Gas erop!!
Hoho, rustig aan even! Wat zou ik graag willen dat ik in mijn rol als teamcoach wat vaker op de rem moest gaan staan. Een leider die te voortvarend op zijn doel afstevent. Doe eens even rustig joh, ze kunnen je niet bijbenen. Even lekker de confrontatie in met zo’n rode rakker. De “rode leider” wil dóór. Actie! Keuzes maken en gas erop. En als blijkt dat het toch anders moet? Dan maar haaks de hoek om of desnoods rechtsomkeert. Als we maar in beweging blijven. Alles beter dan stilstand, want dat is achteruitgang. Heerlijk lijkt me dat.

Maar helaas zijn die al te voortvarende leiders vaak wars van remmende factoren. Of beter gezegd: factoren die zij als remmend ervaren. Mensen en hun “gedoe” zijn lastig. En een teamcoach? Onzin. Mensen moeten gewoon doen wat van ze verwacht wordt. En dat is toch overduidelijk? Ze hebben niet door dat hun te hoge snelheid juist remmend werkt, Mensen haken af en gaan in de onderstroom in de weerstand. En dat zie je aan de oppervlakte niet maar merk je in alles. En zo houden de rode leiders de weerstand in leven en trekken dus eigenlijk de handrem aan terwijl ze gas geven..

Iedere dag zijn er nieuwe kansen en het kan altijd beter 🙂
Problemen bestaan niet, alleen bij mensen in hoofden. Een tegenslag is tegelijkertijd een kans. Daar moet je op focussen. Wat vandaag werkt, is morgen verouderd. Want de enige constante factor is verandering. We moeten vooral vooruit kijken. En knelpunten die op ons pad liggen, daar besteden we geen aandacht aan. De meesten verdwijnen sowieso vanzelf weer. Zonde van je tijd. De “gele leider” begrijpt ook oprecht niet waarom mensen problemen zien. Pijn, verdriet, angst kent hij niet. Iedere dag is een feestje.

Maar helaas hebben gele leiders de neiging om ook de echte problemen niet te zien. Ze bouwen “workarounds” om maar vooral de confrontatie niet aan te hoeven gaan. Brandjes blussen kunnen zij als geen ander, maar de bron van de problemen wordt niet onderkend en dus niet aangepakt. En zo houden ze de problemen in stand en moeten ze steeds harder in de ontkenning en zijn druk met symptoombestrijding. Gelukkig staat een gele leider open voor hulpbronnen van buitenaf. Het is dan wel een hele klus om ze de ogen te openen voor alle problemen die ze in de hand hebben gewerkt. Want problemen zien? Dat is toch niet leuk…

Pas op dat je niemand kwetst…
Ja, want je zal maar een keuze maken die een ander niet leuk vindt. Of onvoldoende rekening houden met iemand. Er zullen maar mensen zijn die je daardoor niet meer aardig vinden. Je kunt maar beter voorzichtig zijn en oppassen dat je niemand kwetst. Het personeel is immers het meest waardevolle goed in je bedrijf. Besteed daarom veel aandacht aan menselijke behoeftes, aan ontwikkeling en scholing en zorg dat de arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden goed zijn. De “groene leider” heeft veel oog voor mensen en hun behoeftes.

Maar groene leiders vergeten dat je het nooit iedereen naar de zin kan maken. Er zijn zoveel verschillende behoeftes dat iedere keuze ergens wel bij iemand op weerstand stuit. Als je het voor iedereen goed wilt doen, kom je niet in beweging. Groene leiders zijn de spreekwoordelijke zachte heelmeesters. En die – zo weten we allemaal – maken stinkende wonden. En dat terwijl ze juist zo goed voor de mensen willen zorgen. Groene leiders staan zeker open voor hulp van buitenaf. Dat moet dan wel met tact gebeuren. Liefdevol en begripvol confronteren dus. Hard op de inhoud en heel zacht op de relatie.

Alles moet volgens de regels
Want regels zijn er niet voor niets. Ze maken het eerlijk en veilig. Zonder regels zou alles in de soep lopen. Experimenteren is gevaarlijk, want je hebt geen idee waar je mee bezig bent en waar het toe leidt. Ervaringen uit het verleden? Natuurlijk zijn die wel een garantie voor de toekomst! Never change a winning team! Blauwe leiders voorkomen fouten en daar doen ze bijna alles voor. Voor iedere foutkans is een checklist en een regel.

Maar “blauwe leiders” kunnen lastig mee met veranderingen. En laat dat tegenwoordig de enige constante zijn: alles verandert. En die veranderingen volgen elkaar steeds sneller op. De omgeving vraagt om flexibiliteit. En om snelheid. En dat gaat slecht samen met alles in regels vatten. Blauwe leiders voelen zich bovendien snel aangevallen. Wel zijn ze gevoelig voor feiten. Veranderingen die goed zijn voorbereid en onderzocht kunnen ze wel aan. Maar dan niet te snel graag…

De ideale leider
De ideale leider is alle kleuren. Toch? Mis. De ideale leider bekent juist kleur. Want als je alles bent, ben je ook niets. De spreekwoordelijke kameleon is lastig voor zijn omgeving. Je weet namelijk niet wat je aan iemand hebt. Is hij nou heel begripvol? Of is hij op de regels? Of wil hij doorpakken? Mensen willen weten wat ze aan je hebben..

Toch is er geen eenduidig antwoord. Iedere situatie vraagt om specifiek leiderschap. Zit je in een heel snelle en competitieve omgeving, bijvoorbeeld in de copier- en printerbranche? Of in de verkoop van energiecontracten? Dan heb je rood leiderschapschap nodig. Geef je leiding aan een serviceteam in een bedrijf met duurzame lange termijn klantrelaties? Dan heeft de groene leider meer aansluiting. Los daarvan heeft iedere situatie alle kleuren leiderschap nodig. Ben je een rode leider? En heeft je bedrijf in deze periode blauwe speerpunten? Trek er dan blauwe specialisten bij aan.

En tegelijkertijd heb ik wel een duidelijke mening over leiderschap. Een leider heeft m.i. altijd bovengemiddeld rood en geel in zijn profiel. Zonder de natuurlijk drang om in actie te komen en het vermogen om mensen daarin mee te krijgen, kom je namelijk niet vooruit. En een leider leidt zijn team / bedrijf naar een doel. Dat is één van de meest wezenlijke taken. Een puur rode leider is echter net als drank: hij maakt meer kapot dan je lief is. Niks mis met dominantie en doorpakken dus. Maar net als met de alcohol: wel met gepaste dosering graag.

Ik wens je veel kleur in je leiderschap!

Marc

laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

X